مرکز قرآن و حدیث کریمه اهل‌ بیت علیها السلام

پرسش ۹ (روش حفظ و خودباوری): تمام تلاشم این است که دروس جدید را هر روز تکرار کنم. اما با وجود...

بازگشت به مرکز راهنمایی f9

پرسش ۹ (روش حفظ و خودباوری): تمام تلاشم این است که دروس جدید را هر روز تکرار کنم. اما با وجود...

تمام تلاشم این است که دروس جدید را هر روز تکرار کنم. اما با وجود مروز چند جزء، وقت کافی برای تکرار دروس جدید پیدا نمی‌کنم؛ بیش از ۷-۸ ساعت وقت می‌گذارم و اصول حفظ را هم رعایت می‌کنم و گاهی صدایم را ضبط می‌کنم و گاهی می‌نویسم که کلی وقتم را می‌گیرد و انرژیم را کم می‌کند. معنای آیات را کاملا مسلطم و مرددم حفظ را موضوعی ادامه دهم یا ترتیبی. لطفا راهنماییم کنید.

جواب:

همت و تلاش شما جای تقدیر دارد؛ گرچه انگیزه و اراده¬ای بسیار قوی دارید، اما متأسفانه به دلیل به کارگیری روش های نادرست انرژی‌تان هدر می‌رود و کمترین اثر را می‌گذارد.

اشکال کار شما در دو عبارت خلاصه می‌شود: ۱- ضعف خودباوری  ۲- به کارگیری روش‌های نادرست

اولین خطا در کار شما همین است که به خود و توانمندی هایتان به چشم تردید و انکار نگاه می‌کنید.

درباره روش‌های درست حفظ:

۱- تا وقتی یک آیه را بدون غلط حفظ نکردید سراغ آیه بعد نروید. روش حفظ جدید و کتاب حفظ آسان را مطالعه کنید و با دقت و بر اساس روش‌های صحیح حفظ کنید. قاعده این است که حفظ جدید باید کاملا بدون غلط و با تسلط صد در صد انجام شود.

۲- همیشه و بدون تعطیلی، هر روز دوبار حداقل ده درس آخر محفوظاتتان را بخوانید؛ یعنی اگر روزی دوخط حفظ دارید، هر روز حداقل دو صفحه آخر محفوظات را باید مرور کنید.

۳- بیش از اندازه به خود و ذهنتان فشار نیاورید. وقتی شما ساعت‌ها می‌نشینید و با استرس تمام روی یک بخش متمرکز می‌شوید و به زور می‌خواهید اطلاعات را به مغزتان وارد کنید، مغز دیگر با شما همراهی نمی¬کند.

۴- وقتی روی یک بخش متمرکز می‌شوید، محفوظات دیگر را رها نکنید.

۵- اگر می‌خواهید فراموش نکنید باید منظم مرور کنید. فاصله زیاد بین مرورها باعث ضعیف‌تر شدن محفوظات است و خود ضعف محفوظات باعث می‌شود نتوانید زیاد مرور کنید و محفوظاتتان روز به روز ضعیف‌تر شوند.

۶- بر اساس روش بازسازی و تثبیت محفوظاتتان را ارزیابی کنید و بعد شروع به بازسازی اصولی و درست کنید.

۷- از هر یک از انواع حافظه به درستی استفاده کنید. روش نوشتن می‌تواند کمکتان کند اما نه پشت سر هم در یک دفتر، بلکه از کتابچه هایی که مطابق تصویر صفحات قرآن طراحی شده و جای آیات سفید است، استفاده کنید و در هر صفحه فقط آن جاهایی را که اشکال دارید در جای درست خودشان بنویسید.

۸- نقطه قوت حافظه را پیدا کنید و از آن بهره ببرید. برخی حافظه تصویری قویتری دارند، بعضی حافظه شنیداری؛ پس متناسب با حافظه تان کار کنید.

۹- در زمان مرور اول صدای استاد را پخش نکنید. اول خودتان بخوانید تا اشکالات واقعیتان خودشان را نشان دهند بعد با کمک استماع ترتیل و تکرار و تمرین اصلاحشان کنید.

۱۰- حفظ را همراه با مفاهیم انجام دهید و بر آن مسلط باشید؛ اما موقع تلاوت محفوظات، وابسته به مفاهیم نباشید. یعنی اینطور نباشد که هر کلمه اول معنای فارسیش در ذهنتان بیاید بعد معادل عربیش را بخوانید؛ بلکه باید خود الفاظ عربی را دقیق حفظ کرده باشید و موقع تلاوت هر عبارت، معنای آن را در ذهن داشته باشید.

بسیاری از اشکالات حفظی شما با تسلط بر ترجمه، مفاهیم و زبان قرآن برطرف می‌شوند.

برای مطالعه بیشتر حتما کتاب درسنامه حفظ قرآن استادان حاج ابوالقاسمی/حسینی/قاسمی را مطالعه کنید و جزء به جزء روش‌هایتان را با آن تطبیق دهید و اصلاح کنید.

دیدگاه

شما نیازمند ارتقای applewebkit 537.36 خود به نسخه جدید هستید. دنیا به‌سرعت در حال تغییر است!